2. JEDZ LEPIEJ
Dlaczego to jest ważne?
Liczba Polaków zmagających się z nadwagą i otyłością rośnie. Ważnym problemem staje się też tzw. głód jakościowy. Występuje on, gdy nie dostarczamy organizmowi odpowiednich składników odżywczych pomagających nam zachować dobre zdrowie – nawet mimo prawidłowej ilości kalorii w posiłkach. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy także odpowiedniego nawodnienia. Co ciekawe, woda stanowi aż 80% naszego mózgu!Cel 2. Zero głodu. Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ
Statystyki dla Polski
Polaków deklaruje spożywanie zbilansowanych posiłków
Polaków ma problem
z nadmierną masą ciała
polskich dzieci cierpi
na nadwagę lub otyłość
ŹRÓDŁA: Narodowy Test Zdrowia Polaków – Medonet 2021 What shapes child well-being in rich countries – UNICEF Rolnictwo Zrównoważone Talerz zdrowego żywienia
Co musi się zmienić?
Podstawą zdrowego odżywiania jest wybór zbilansowanych posiłków, tworzonych zgodnie z zaleceniami przedstawionymi na tzw. talerzu zdrowego żywienia. Warto też zwracać uwagę na drogę, jaką pokonało jedzenie zanim trafiło na nasz stół. Najlepszym wyborem będzie żywność lokalna, dobrej jakości i wytworzona z troską o środowisko. Potrzebujemy rolnictwa zrównoważonego, które umożliwia efektywne oraz przyjazne dla przyrody i ludzi wykorzystywanie zasobów – gleby, wody, maszyn, czy nawozów.