image

2. JEDZ LEPIEJ

Dlaczego to jest ważne?

Liczba Polaków zmagających się z nadwagą i otyłością rośnie. Ważnym problemem staje się też tzw. głód jakościowy. Występuje on, gdy nie dostarczamy organizmowi odpowiednich składników odżywczych pomagających nam zachować dobre zdrowie – nawet mimo prawidłowej ilości kalorii w posiłkach. Do prawidłowego funkcjonowania organizmu potrzebujemy także odpowiedniego nawodnienia. Co ciekawe, woda stanowi aż 80% naszego mózgu!
Cel 2. Zero głodu. Cele Zrównoważonego Rozwoju ONZ
image
image

Statystyki dla Polski

Polaków deklaruje spożywanie zbilansowanych posiłków

Polaków ma problem
z nadmierną masą ciała

polskich dzieci cierpi
na nadwagę lub otyłość

image

Co musi się zmienić?

Podstawą zdrowego odżywiania jest wybór zbilansowanych posiłków, tworzonych zgodnie z zaleceniami przedstawionymi na tzw. talerzu zdrowego żywienia. Warto też zwracać uwagę na drogę, jaką pokonało jedzenie zanim trafiło na nasz stół. Najlepszym wyborem będzie żywność lokalna, dobrej jakości i wytworzona z troską o środowisko. Potrzebujemy rolnictwa zrównoważonego, które umożliwia efektywne oraz przyjazne dla przyrody i ludzi wykorzystywanie zasobów – gleby, wody, maszyn, czy nawozów.
canvas

Sprawdź się

    TAK NIE

    10

    10

    10

    10

    10

    10

    10

    10

    10

    10

    Twój wynik

    canvas

    Czas na Twój ruch!

    canvas
    PARTNERZY MERYTORYCZNI